Przejdź do treści

logo Narodowe Centrum NaukiProjekt realizowany w ramach grantu badawczego finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki nr UMO-2021/41/B/HS3/00253

GARKUCHNIA

karczma, zajazd, miejsce wydawania potraw o dość niskim standardzie, przeznaczone głównie dla niezamożnej ludności. W miastach prywatnych właściciel garkuchni musiał mieć pozwolenie na jej otwarcie, zwykle lokalizowana w uboższych dzielnicach lub przy trakcie podróżnym.

 Źródło: „Trudno zabronić Kurczewskiemu, garkuchnikowi, aby nie miał mieć w Rynku najętej stancyi na garkuchnię, ale go też jeszcze trudniej do tego przymusić, aby ją koniecznie najmował tam, gdzie mu WP Pan wyznaczysz, nie będzie w pryncypialnym miejscu trzymał garkuchni, tylko w zatyłkach, niczyja szkoda, tylko jego, a zatem niech tak czyni, jak mu się podobać będzie, do niczego Go nie przyniewalając”. AGAD, Zb. A. z Potockich Ksawerowej Branickiej, sygn. 317, s. 19, Izabela z Poniatowskich Branicka do Patyńskiego, w Jordanowiczach, 17 VII 1774 r.

Zob. szerzej: B. Popiołek, Między kuchnią i spiżarnią (w druku).