Przejdź do treści

logo Narodowe Centrum NaukiProjekt realizowany w ramach grantu badawczego finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki nr UMO-2021/41/B/HS3/00253

Kandyter

Cukiernik, człowiek odpowiadający za przygotowywanie słodkich potraw, ciast i cukrów na stół pański. Często zatrudniany tylko na krótki czas przy okazji większych uroczystości dworskich, na dużych dworach miał zwykle stałą posadę i kilku pomocników.

Zob. szerzej: B. Popiołek, The courts of Marianna Lubomirska née Belińska and Joanna von Stein Lubomirska, the wives of the Grand Standard Bearer of the Crown as an example of a women’s court in Old Poland, „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”,  70 (2), 2022 s. 183-200; taż, Rytuały codzienności. Świat szlacheckiego dworu w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej, Warszawa 2022, s. ; taż, Między kuchnią i spiżarnią. Magnackich regestry wydatków kuchennych w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej, Warszawa 2025, s. 314 i n.