Kawiarz, kawiarka, panna kawowa
Od lat 30. XVIII w. należeli do służby kuchennej, obsługiwali dworską kawiarnię – palili ziarna kawy, przyrządzali i podawali kawowe napary, czekoladę i herbatę, czasem zarządzali cukrem, śmietanką i przyprawami. Pod ich opieką pozostawały serwisy kawowe, młynki i piecyki do wypalania kawy oraz cenne ziarna.
Źródło: LNNBU, Biblioteka Baworowskich, fond 4, op. 1, rkps 670, Regestr służby… hr. Baworowskiego w Kopczyńcach 1773 et seq.
Zob. szerzej: B. Popiołek, Rytuały codzienności. Świat szlacheckiego dworu w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej, Warszawa 2022, s. ; taż, Między kuchnią i spiżarnią. Magnackich regestry wydatków kuchennych w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej, Warszawa 2025, s. 313 i n.
Kobiecy dwór szlachecki w Rzeczypospolitej w czasach saskich. Struktura, ludzie, kultura, funkcje.
