Przejdź do treści

logo Narodowe Centrum NaukiProjekt realizowany w ramach grantu badawczego finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki nr UMO-2021/41/B/HS3/00253

Kawiarz, kawiarka, panna kawowa

Od lat 30. XVIII w. należeli do służby kuchennej, obsługiwali dworską kawiarnię – palili ziarna kawy, przyrządzali i podawali kawowe napary, czekoladę i herbatę, czasem zarządzali cukrem, śmietanką i przyprawami. Pod ich opieką pozostawały serwisy kawowe, młynki i piecyki do wypalania kawy oraz cenne ziarna.

Źródło: LNNBU, Biblioteka Baworowskich, fond 4, op. 1, rkps 670, Regestr służby… hr. Baworowskiego w Kopczyńcach 1773 et seq.

Zob. szerzej: B. Popiołek, Rytuały codzienności. Świat szlacheckiego dworu w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej, Warszawa 2022, s. ; taż, Między kuchnią i spiżarnią. Magnackich regestry wydatków kuchennych w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej, Warszawa 2025, s. 313 i n.