Przejdź do treści

logo Narodowe Centrum NaukiProjekt realizowany w ramach grantu badawczego finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki nr UMO-2021/41/B/HS3/00253

Pomywaczka

Jedna z najniżej opłacanych funkcji w kuchni dworskiej, zwykle pełniona przez kobiety, często zlecana jako praca sezonowa w okresie wzmożonej obecności gości na dworach prywatnych. „Kobicie przynajętej do zmy­wania talerzy podczas traktamentu w dzień imienin Jmci Pana Marszałka n[adwornego] koronnego”.

Źródło: AGAD, APRadz, sygn. 481, s. 3, Ekspens miesięczna die 1 February 1782 w Warszawie.

Zob. szerzej: B. Popiołek, Między kuchnią i spiżarnią. Magnackich regestry wydatków kuchennych w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej, Warszawa 2025, s. 325 i n.