Przejdź do treści

logo Narodowe Centrum NaukiProjekt realizowany w ramach grantu badawczego finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki nr UMO-2021/41/B/HS3/00253

ZIELE ANGIELSKIE

[pieprz jamajski, pieprz pachnący, piment] – popularna przyprawa wykorzystywana w kuchni dworskiej, owoce drzewa z gatunku mirtowatych (Pimenta dioica), rosnącego na terenie Ameryki Środkowej, m.in. na Jamajce i w Meksyku, gdzie cieszyło się dużą popularnością na równi z wanilią i było dodatkiem do czekolady. Do Europy trafiło w XVI w., a upowszechniło się pod koniec XVII w. Na dwory magnackie i szlacheckie zamawiano znaczne ilości tej przyprawy, wykorzystywano ja zarówno w kuchni, jak i do sporządzenia niektórych leków.

Źródło: ANKr, ASang., sygn. 397, Rachunki skarbowe Lukrecji [Katarzyny z Radziwiłłów] Grudzińskiej.

Zob. szerzej: B. Popiołek, Medykamenty roślinne w szlacheckich regestrach zakupów, receptach i poradnikach medycznych w XVIII wieku, „Medycyna nowożytna”, t. 29, z. 1, 2023,  s. 285–311.