Przejdź do treści

logo Narodowe Centrum NaukiProjekt realizowany w ramach grantu badawczego finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki nr UMO-2021/41/B/HS3/00253

Słownik kultury dworskiej

A

ACHTEL

Achtel

ADAMASZEK

AFEKCJA

ANGAŻANTY

ANIWERSARZ

ANTALIK

ANTAŁ

ANTEPEDIUM

Atłas (hatłas)

AUSZTUK

AŻUST

B

Baja (niem. Baie)

BARWA

Barwiczka

BENEDYKTOWAĆ

BERBENICA

BINDALIK

BIRET KAPŁAŃSKI

BLANKIET

Blankiet (właśc. blanquette [fr.])

BLICH/ BLECH

Bluzgier (niem. Brustblech)

Błam

BOLOŃCZYK

BONET

BRAKOWANIE (np. BYDŁA)

BRAUNROT

BRÓG

BUDNIK

BYDŁO OLENDERSKIE (OLĘDERSKIE)

C

CEBRZYNA, CEMBROWINA

CHIRAGRA

CHUDOBA

CIENKUSZ

CIOŁEK

ĆWIERTNIA

C

CYTWAR

CZAPKA OGONKOWA

Czub, fontaź (fr. fontages)

CZYZMY

D

DEFENDOWAĆ

DEKOKT

DEZABILE

Domino (wł.)

DRAGANT [TRAGAKANTA]

Duet (fr. duliet)

DWORNICZKA

DYWDYK

DZIESIĘCINA SNOPOWA

E

Egreta (fr. aigrette)

EGZEKWIE

Ekspensa, expens

F

FAKCJANT

Farfurki

FARYNA

FEKTOWAĆ

Felpa (wł.)

FIGARNIA

FOLUSZ

Fontaź (fr. fontange)

FORYŚ

Foryś (niem. Vorreiter)

FRANDZLA

FRONTYNIAK

FRYKANDO

Frykando (fr.)

FRYKAS

Frykas (fr. fricassee)

G

Garkuchnia

Garkuchnia

Gotowalnia

GRODETUR

GRYLIAD

Gryliad (właśc. grillade)

GULDEN

H

HAJDUK

Hajduk (węg. haidak)

HARAS

HAZUKA

HIBERNA

HOLENDERSKIE BYDŁO

HUMORY

I

INDYCHT

INFESTOWAĆ

Inkarnat (fr. incarnat)

INTRODUKCJA

Izabelowy

J

JADWIŻKA, JADWISZKA

JAMUŁKA

JASZCZYK

JEŁ

K

KAFEHAUZ [KAWIARNIA]

KALICZYĆ [KALECZYĆ]

KAŁAMAKOWY

KAMIEŃ

KAMPANKI

KANAR

Kandyter

Kandytoria

KANDYZBROT

KARMAZYNOWY

KARULEK

KARY KOŃ

KASZTANOWATY

Kawiarz, kawiarka, panna kawowa

KAZAĆ

KITAJKA

KOLUMNA

KOŁTUN

KOMENDARZ

KOMISJA

KOMUNIKOWAĆ

KOŃ SZPAKOWATY

KOŃ WILCZATY

KONDYS, KONDYSEK

KONTUSIK

KONTUSZ

KOPA

KOPERWAS

KORNET

KORZEC

KORZEC

KRAMBAMBULA

Kredensarz

KREZKI

KRYJAŁ SIĘ

Kuchmistrz

KUKIEŁKA

KUTAS

KWARTA

KWARTA

L

LAZUR

LEGAROWAĆ

ŁASZT

ŁOKIEĆ (ULMA)

ŁUT

M

MANELKA

Marszałek dworu

MAŚĆ GNIADA

MATERIAŁ RĄBKOWY

MIĘSOPUSTY

MIESZEK

MIODOWNIK W ARKUSZACH

MONETA GDAŃSKA

MUSUŁBAS

N

NIESZPÓR, NIESZPORY

O

OBERMUS

OBERŻA

OBŁOCZYSTY

OGRODY DWORSKIE

OK

OKOWANY

OKSEN

ORACJA

ORDYNARIA

ORSZADA

OSMACZEK

P

PACYFIKAŁ

PAKLAK

PAKLAKAWY

Paszteciarnia (pasztetnia)

PATROCINIA

Percepta

PIEPRZOWY [PIEPRZYKOWATY]

PIWO DUBELTOWE

PLUDRY [PLUDERKI]

PLUSKOTY

PLUWIAŁ

PŁATWA [PŁATEW]

PŁOTEK

POCHÓWEK KOŚCI

PODAGRA

PODPINKA

Podskarbi dworu

PODUFAĆ

POGŁÓWNE

POŁEĆ

PÓŁKORZEC

PÓŁSZOREK

PÓŁTORAK

Pomywaczka

POPIELICE

POSUCHA

POTAŻ

POTNIK

POTRZEBY

Potrzeby

PROWENT

PRYMICJA [PRYMICJE]

PRYMICJOWAĆ

PRZETAK

PRZYCHÓWEK

PUCHLINA

R

RĄBKI, MATERIAŁ RĄBKOWY

RAFINADA

RAJTARIA

Raptularz

RAUT

REFEKCJA

RĘKAWICZNE

RÓG JELENI

ROKAMBUŁ

ROZCHODNI

RYPS

Rysole (właśc. risolette)

S

SARDELA [ANCHOIS]

SCJATYKA

SIEJBA

SOBACZKA

SOLENIZOWAĆ

SOLENNY

STAJA

STATKOWAĆ

STÓŁ PAŃSKI

STRUGA

SUBDIAKON

Szafarz, szafarka

SZAJA

SZAJOWY

SZANKA

Szanka

SZARWARK

SZELĄG

Szlaga

SZMELCOWANIE, SZMELCOWANY

SZNELKA

SZTAMENTOWY

SZTOKWISZ

T

TERCJANEL [TERCANELA]

TERKLAS

TŁOMOK

TORNISOL

TRACZ

TRAKTAMENT

TRIONFI

TURCZYN

TUZINKOWY

TYBINKI (TEBINKI, TABINKI)

TYMF [TYNF]

TYZANNA, TYZANA

U

UZDECZKA

UŻYTKI

W

WIESIENNY

WILCZATY KOŃ

WILIA

WYDERKAF

Wyderkaf (niem. Wiederkauf – odkup)

WYWIŁ

WYZINA

WZOREK [MAŁY WZÓR]

ŻĄĆ

Z

ZAPUSTY

Zarębacz

ZIELE ANGIELSKIE

ŹREBIEC SZPAKOWATY