Przejdź do treści

logo Narodowe Centrum NaukiProjekt realizowany w ramach grantu badawczego finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki nr UMO-2021/41/B/HS3/00253

KARMAZYNOWY

kolor nasyconej czerwieni dojrzałej maliny. Pozyskiwany był z kermesu lub koszenili. W dawnej Polsce była to ulubiona barwa szlachty.

Źródło:  „Na kontusz chłopcu Dominikowi kupiło się sukna łokci 4, po złotych 4 i groszy 10 i potrzeby karmazynowe”.

K.J.K. Dziuliński, Diariusz potocznych rzeczy i wydatków na różne domowe potrzeby, Pamiętnik, Biblioteka Jagiellońska, rkps 2433, s. 5.

Zob. szerzej: I. Turnau, Słownik ubiorów. Tkaniny, wyroby pozatkackie, skóry, broń i klejnoty oraz barwy znane w Polsce od średniowiecza do początku XIX w., Warszawa 1999, s. 83.