Przejdź do treści

logo Narodowe Centrum NaukiProjekt realizowany w ramach grantu badawczego finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki nr UMO-2021/41/B/HS3/00253

Osmaczek

an old unit of measurement for dry products equal to ⅛ korzec, or approx. 15 litres. Sometimes noble and magnate courts used the term in orders and settlements with merchants or suppliers. The term was also used for other products packed in barrels. For example, the “table” of Adam Mikołaj Sieniawski (1660-1726) included an order for “plain fish for lean days with no guests.”

 Source: Biblioteka Czartoryskich, ref. no. 6005, vol. 5, p. 22, Dyspozytia victualium na kuchnią JO Jmci Dobrodzieja według codziennej ordynaryi z dawna postanowionej na miesiąc wyznaczona, in: Wydatki kuchenne.

 See also: B. Popiołek, Między kuchnią i spiżarnią. Magnackie regestry wydatków kuchennych w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej, Warszawa 2025.