Stół pański
master’s table; a term for people allowed to dine at noble and magnate court owners’ tables. Typically, the group included close friends and guests. The term also referred to the amount of food expenses. Similarly, there was a children’s table, servants’ table, and court officials’ table.
Source: Archiwum Państwowe w Lublinie, Archiwum Ordynacji Zamojskiej ze Zwierzyńca (AOZZ), ref. no. 2109, p. 3v., Książka ekspensy pieniężnej na potrzeby domowe – kuchnią, cukiernią, światło, piwnicę, magazyn, drwalnia 1801 r. do 1804.
See also: B. Popiołek, Wszyscy ludzie Elżbiety Sieniawskiej. Urzędnicy, oficjaliści dworscy, rzemieślnicy, kupcy i artyści kasztelanowej krakowskiej, Krakow 2023, p. 93; eadem, B. Popiołek, Między kuchnią i spiżarnią. Magnackie regestry wydatków kuchennych w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej, Warszawa 2025.