Przejdź do treści

logo Narodowe Centrum NaukiProjekt realizowany w ramach grantu badawczego finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki nr UMO-2021/41/B/HS3/00253

Kandytoria

a confectionery; at many 18th-century courts, it was customary to have a separate room for cakes, desserts, and ice cream production. It was managed by confectioners, often assisted by apprentices, or junior confectioners. For example, the Lubomirski Castle in Rzeszów, the court of Zofia Lubomirska née Krasiński, and the Radziwiłłs’ court included such confectioneries. “In the confectionery, 19.10 zł was expended for the presence of Her Ladyship.” Urszula Wielopolska née Potocki, Mrs starosta of Kraków, had her own confectionery in her palace in Obory.

 

Source: AGAD, APRadz, ref. no. 577, p. 47, Regestry percepty i ekspensy różnych dóbr Zofii z Krasińskich Antoniowej Lubomirskiej 1763–1766; AP Rzeszów, AL, ref. no. 229, p. 7, Szafarz zamku rzeszowskiego, wydatki na kuchnię Pańską

See more: B. Popiołek, Między kuchnią i spiżarnią. Magnackich regestry wydatków kuchennych w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej, Warszawa 2025, p. 314